رادیاتور آب چیست؟

رادیاتور آب یکی از قطعات مرتبط با موتور خودرو است که وظیفه خنک کنندگی و تعدیل دمای موتور ناشی از احتراق آن را بر عهده دارد. این قطعه با جذب حرارت توسط مایع رادیاتور در کارکرد صحیح موتور تاثیرگذار است. در این بخش از مقاله یدک یار به بررسی کامل این قطعه و نحوه عملکرد آن میپردازیم.
آیا تابحال درباره پروسه احتراق مخلوط سوخت و هوا در موتور خودرو و نحوه تعدیل دمای آن چیزی شنیده اید؟ هر بار که شمع سیلندر های خودرو جرقه میزند، مخلوط سوخت و هوا در آن منفجر میشود. این پدیده در طول روشن شدن و کار کردن موتور بارها و بارها اتفاق میافتد و انفجار حاصله از آن گرمای بسیار زیادی تولید میکند. این انفجارها کاملا کوچک هستند اما دفعات تکرار آنها سبب تولید حجم بالایی از حرارت میشود.
در این حالت، وجود قطعه ای که حرارت حاصل از این انفجار را پایین بیاورد بسیار مهم است. این مسئولیت توسط قطعه ای به نام “رادیاتور آب” اتفاق میافتد و نقش حساسی را در تعدیل حرارت موتور ایفا میکند. در این مقاله قصد داریم تا توضیحاتی را “درباره رادیاتور آب” در اختیار شما قرار داده و نحوه عملکرد آن را به طور کامل تشریح کنیم. با ما همراه باشید.

رادیاتور آب چیست؟
به نظر شما، “رادیاتور آب چیست؟” در یک تعریف ساده تر، رادیاتور (Radiator) همان مخزن آب خودرو است که به عنوان یکی از اجزای حساس در سیستم خنک کنندگی موتور نقش بسزایی را ایفا میکند. این قطعه خودرو وسیله ای شبیه به شوفاژ منازل در سایز بسیار کوچک تر است و شیارهای مرتب در یک ردیف شکل ظاهری آن را تشکیل میدهد. به بیان دیگر، رادیاتور های موجود در خودرو کاربردی تقریبا مشابه به رادیاتور های منازل یا همان شوفاژ ها دارند. به بیان دیگر، رادیاتور های موجود در خودرو کاربردی تقریبا مشابه به رادیاتور های منازل یا همان شوفاژ ها دارند.
سطح رادیاتور آب مسطح بوده و شکل مربعی دارد. رادیاتور دقیقا در بخش جلویی کاپوت اتومبیل قرار میگیرد و دارای مخزنی برای ورود مایع آن میباشد.
از آنجا که موتور اتومبیل به واسطه همین سیستم احتراق داخلی کار میکند، ایجاد حرارت های مکرر در این بخش امری طبیعی و اجتناب ناپذیر است. به طور کلی، رادیاتور مخزنی برای از بین بردن حرارت بالای موتور است و آب رادیاتور سیالی برای جذب گرما که بیشترین کاربرد را در این بخش خودرو به خود اختصاص داده است.
جنس بدنه رادیاتور ها نیمه و یا تماما از فلز بوده و به عنوان ناقل دمای آب به خوبی پاسخگوی نیاز موتور در هنگام حرکت و احتراق های پی در پی خواهد بود. از شایع ترین انواع رادیاتور ها از نظر جنس بدنه میتوان به چدن، آلومینیوم، فولاد و مس اشاره نمود.

آب رادیاتور از چه ترکیباتی ساخته شده است؟
همانطور که گفته شد، رادیاتور به عنوان مبدلی برای تعدیل حرارت حاصل از احتراق موتور وظیفه بسیار حساسی را بر عهده دارد و نبود آن موجب به وجود آمدن مشکلات متعددی برای موتور و در نهایت خودرو میشود، اما وجود سیال یا واسطه ای که این وظیفه را به خوبی به انجام برساند نیز حائز اهمیت است. بنابراین، مایع یا همان آب رادیاتور برای بهبود عملکرد این قطعه ضروری است.
آب رادیاتور یا همان خنک کننده مخلوطی از چند ماده مختلف مانند ضدیخ، اتیلن، پروپیلن گلیکول، و آب است و معمولا به نسبت ۵۰/۵۰ ترکیب شده اند. توجه به کیفیت مایعی که برای رادیاتور خودرو خود استفاده میکنید از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که داشتن فاکتورهایی از قبیل انتقال و جذب سریع حرارت حاصله از موتور توسط مایع رادیاتور از مهم ترین مواردی است که باید به آن توجه کافی نشان داد.
وجود هر گونه ناخالصی در این مایعات سبب عملکرد نادرست و در نهایت خرابی موتور خواهد شد. این ناخالصی ها یا همان املاح (آب مقطر) در مایع رادیاتور در کف قطعه ته نشین شده و به مرور زمان سبب اختلال در عملکرد صحیح و به موقع آن میشود. به همین دلیل، نسبت به تهیه مایع رادیاتور باید از دقت کافی برخوردار بود.
علاوه بر جذب حرارت و گرما، رادیاتور وظیفه وارد کردن جریان هوای گرم را در فصول سرد سال انجام میدهد تا از یخ زدگی موتور خودرو جلوگیری شود. به همین دلیل است که ترکیب مایع درون رادیاتور از ترکیب ضدیخ برخوردار میباشد. البته این مایع با کمی آب مقطر قابل ترکیب است تا به جلوگیری از یخ زدگی موتور کمک بیشتری کند.
همچنین، وجود ترکیبات ضدجوش، ضد زنگ، و ضد خوردگی نیز برای آب رادیاتورالزامی است. این ترکیب مایع معمولا به صورت سبز رنگ بوده و نیازی به ترکیب شدن با آب ندارد.

عملکرد رادیاتور
در این بخش به این سوال که “رادیاتور آب چکار میکند؟” بر میخوریم؛ موتور خودرو تقریبا درگیر ترین قطعه در اتومبیل میباشد که به صورت پی در پی در حال فعالیت است. فعالیت گسترده موتور هنگام حرکت خودرو سبب به وجود آمدن احتراق های پیوسته میشود و حرارت حاصل از آن باید توسط بخش دیگری جذب شود تا به موتور آسیبی وارد نشود.
دمای مناسب برای بهترین حالت عملکرد موتور ۸۰ درجه سانتی گراد است اما در برخی موارد پیش میآید که حرارت حاصله از موتور به دمای بالاتر از ۲۰۰۰ سانتی گراد نیز میرسد و در این حالت است که رادیاتور وارد عمل شده و کار تعدیل دمای موتور را انجام میدهد.
عملکرد رادیاتور از ساختار پیچیده ای برخوردار نیست؛ بدین ترتیب که مایع خنک کننده از طریق مخزن تعبیه شده وارد رادیاتور شده و با کانال های این قطعه ارتباط برقرار میکند و از آنجا شروع به گردش به دور سرسیلندر و سیلندرها میکند.
طی گردش مایع رادیاتور، حرارت های ناشی از احتراق موتور به طور کامل جذب مایع شده و سیال دوباره به درون رادیاتور برمیگردد تا مجددا خنک شود. درصد بالایی از این مسئولیت به عهده هوایی است که در رادیاتور وجود دارد و در بین شبکه های آبی آن در جریان میباشد. این هوا از طریق پروانه ای به صورت متداوم در حال مکش است.
جهت خنک کردن مایع رادیاتور، قطعاتی همچون ترموستات، لوله های انتقال مایع خنک کننده، واتر پمپ و فن نیز سهیم هستند.
فرآیند ذکر شده بارها و بارها انجام میشود تا موتور به بهترین دمای خود رسیده و فرد راننده از طریق عقربه های پشت آمپر متوجه تغییر دمای موتور خودرو خود شود.

اختلالات رادیاتور و عدم کارکرد مناسب آن
همانطور که ایجاد تعدیل در حرارت و عملکرد به موقع و درست رادیاتور و گردش مایع آن نشانه سالم بودن این بخش خودرو است، عدم کارکرد به موقع و بالا رفتن دمای موتور از نشانه های وجود اختلال در این قطعه میباشد. به همین دلیل، فرد راننده باید نسبت به تغییرات پشت آمپر توجه ویژه ای داشته باشد و از ایجاد چنین معضلاتی جلوگیری کند.
در برخی موارد پیش میآید که با وجود توجه کافی به فاکتورهای ذکر شده، دمای موتور خودرو بالا رفته و موتور به اصطلاح جوش میآورد. این اتفاق زمانی میافتد که مایع رادیاتور و هوای مکش شده توسط پروانه رادیاتور به خوبی از عهده تعدیل حرارت برنیاید و هشدار قرمز رنگ نیز در پشت آمپر نمایش داده میشود.
برخی از مشکلاتی که سبب اختلال در نحوه کارکرد رادیاتور آب میشود را در ادامه ذکر خواهیم کرد:
- خرابی آب رادیاتور
- خرابی واتر پمپ، ترموستات و قمقمه آب
- سوختن فیوز و از کار افتادن فن
- سوراخ شدن رادیاتور و خروج آب بر اثر ضرباتی که از بخش زیرین به خودرو وارد شده است
ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که سیستم های خنک کننده و رادیاتور ها از انواع مختلفی برخوردارند و هر یک از این دسته بندی ها کیفیت های متفاوتی را به خود اختصاص داده است؛ به همین دلیل، برای جلوگیری از به وجود آمدن چنین مشکلاتی بهتر است از مایع خنک کننده متناسب با رادیاتور خودرو خود استفاده کنید. همچنین، نسبت به بررسی و معاینه فنی اتومبیل به صورت منظم اقدام کنید تا هرگونه اختلال و مشکل از جانب قطعات شناسایی و از بین برود.

خرید رادیاتور آب
سالم نگه داشتن شرایط فنی خودرو از مهم ترین فاکتورهایی است که برای دارندگان اتومبیل وجود دارد و تعویض و یا تعمیر قطعات داخلی آن از اقداماتی است که در صورت بروز هرگونه اختلال و معضل جزء انتخاب افراد میباشد.
تعمیر در بیشتر مواقع نسبت به قطعاتی اعمال میشود که امکان کارکرد مجدد را دارا باشند و با ایجاد برخی اصلاحات قابل استفاده باشند اما تعویض در حالاتی رخ میدهد که قطعه قابلیت تعمیر نداشته باشند و از به اصطلاح از کار افتاده به حساب بیاید.
در این مواقع نیاز به تهیه نسخه جدیدی از همان قطعه در به کار انداختن دوباره سیستم خودرو شما حائز اهمیت میباشد. رادیاتور آب خودرو نیز از دسته محصولاتی است که ممکن است دچار خرابی شده و انتخابی جز تهیه نسخه جدید برای فرد نداشته باشد.
همانطور که گفته شد، فلزات مختلفی در جنس بدنه رادیاتور آب بکار رفته است و هرکدام یک از آنها با داشتن طول عمر و کیفیت های گوناگون قابل خریداری هستند. مهم ترین نکته ای که هنگام خرید رادیاتور آب باید در نظر داشت، برند تولید کننده است که تاثیر مستقیمی در کیفیت نهایی محصول خواهد داشت.
همه ما تمایل به خرید محصولاتی با کیفیت و مرغوب داریم که علاوه بر پرداخت هزینه های به صرفه، کالایی با طول عمر مناسب دریافت کنیم. برای داشتن تجربه های خرید این چنینی، مراجعه به مراکز معتبری که ضمانت کیفیت کالا را به مشتری ارائه دهند اولین گام برای دستیابی به این هدف است.
وجود بسیاری از کالاهای تقلبی و بی نام و نشان در بازارهای قطعات خودرو از معضلاتی است که علاوه بر خریداران، فروشندگان دیگر را نیز دچار مشکل کرده است.
پکیجینگ محصولات فیک در بسته بندی کالاهای شرکتی اصل، عرضه محصولات تقلبی به قیمت های بالاتر از نسخه اصلی آن، و مسائلی از این قبیل شایع ترین مشکلات بازار فیک قطعات خودرو است.
مجموعه یدک یار با تکیه بر کاهش بروز معضلات ذکر شده اقدام به فعالیت در زمینه ارائه لوازم یدکی و قطعات خودرو نموده است. این مجموعه در قالب فروشگاه امکان خرید و دریافت محصولات را به تمامی نقاط کشور برای مشتریان خود فراهم آورده است.
ارائه خدماتی همچون ارسال محصول، ضمانت اصالت و سلامت فیزیکی کالا از جمله فاکتورهایی است که به خوبی توسط این فروشگاه اعمال میشود. همچنین، امکان تعویض یا مرجوع کالا در صورت بروز مشکلاتی از قبیل نداشتن کیفیت تضمینی یا مخدوش بودن بسته بندی نیز برای مشتریان فراهم است.
لذا، با تهیه لوازم یدکی مصرفی خود از این مجموعه قدمی در راستای کاهش محصولات فیک و تقلبی در بازار بردارید. برای دریافت مشاوره رایگان توسط تیم کارشناسی یدک یار درباره قطعات مختلف و خرید رادیاتور آب با ما در ارتباط باشید.