علت تقه زدن گیربکس در دنده عقب

برای شما هم پیش آمده که صدای تقه زدن گیربکس در دنده عقب را بشنوید. این مشکل به صورت کلی بنا به دلایل مختلفی در هر دو خودرو دنده ای و اتومات به وجود می‌آید اما در خودرو های اتومات بیشتر دیده می‌شود. مهم ترین علت این مشکل می‌تواند پایین آمدن کیفیت روغن گیربکس باشد. برای اطلاع از مشکل به وجود آمده بهتر است با دلایل مختلف تقه زدن گیربکس آشنا شوید تا بتوانید به موقع نسبت به تعمیر آن اقدام کنید.

شما هم با مشکل تقه زدن گیربکس در دنده عقب مواجه شده اید؟ برای رفع این مشکل چه اقداماتی انجام داده اید و یا چگونه علت آن را کشف کرده اید؟ گیربکس قطعه انتقال نیرو از موتور به چرخ هاست که سبب حرکت خودرو در سرعت های مختلف می‌شو. گیربکس ها با توجه به نوع خودرو دارای دو نوع دستی و اتومات هستند. این قطعه هم ممکن است در مواقعی دچار ایراد شود که در دسته بندی های گسترده ای قرار می‌گیرد. تقه زدن گیربکس در حالت های مختلف دنده، به خصوص دنده عقب معمولا به راننده از وجود مشکلی خبر می‌دهد.

در این مقاله قصد داریم تا به بررسی علت تقه زدن گیربکس در دنده عقب بپردازیم و راه حل ها آن را در اختیار شما قرار دهیم. با ما همراه باشید.

گیربکس چیست و چکار می‌کند؟

گیربکس چیست و چکار می‌کند؟

گیربکس (Gear Box) قطعه ای مهم و تاثیر گذار و در عین حال حساس در خودرو است که با با نام جعبه دنده هم شناخته می‌شود. این قطعه همانطور که از نام آن پیداست دارای چرخ دنده های مختلفی است که قدرت و سرعت را در حالت های مختلف تغییر می‌دهد و با انتقال نیرو از موتور به چرخ ها سبب حرکت خودرو شما خواهد شد.

گیربکس ها دو نوع عمده دستی یا دنده ای و اتومات دارند که فرق آنها در نحوه استفاده از آن است؛ به عنوان مثال، گیربکس های دنده ای به صورت دستی تعویض می‌شوند و بر اساس مهارت راننده و تشخیص او نیاز به تعویض دارند. در مقابل، گیربکس های اتومات کار تعویض دنده ها را به صورت اتومات انجام می‌دهد و راننده دیگر نیازی به تعویض دستی آن در سرعت های مختلف ندارد و تنها برای خلاصی، دنده عقب، و یا پارک باید حالت های مشخص شده در دسته دنده را انتخاب کند.

گیربکس ها مهم ترین رابط میان موتور، دیفرانسیل، و چرخ ها هستند که امکان حرکت را فراهم می‌کنند، حال اگر مشکلی در این بخش خودرو پیش بیاید، باید نسبت به تعمیر درست و به موقع آن اقدام کنید. یکی از عمده ترین ایراداتی که در این سیستم به وجود می‌آید، تقه زدن گیربکس اتومات است که به عنوان زنگ خطری به راننده نشان می‌دهد که مشکلی در سیستم گیربکس خودرو به وجود آمده است. در ادامه به بررسی این مشکل می‌پردازیم.

دلایل تقه زدن گیربکس

تقه زدن گیربکس همان شنیدن صدایی تق مانند از گیربکس است که در هنگان تعویض دنده چه به صورت دستی و چه به صورت اتومات به گوش می‌رسد. یکی از شایع ترین دلایل تقه زدن گیربکس، معمولا نوع رانندگی است که به تعویض نادرست دنده ها مربوط می‌شود.

تعویض نادرست و ناگهانی دنده در دراز مدت سبب به وجود آمدن ایراد در بخش کامپیوتری خودرو شده و آن را در طول زمان دچار فرسودگی می‌کند. بنابراین، فشار های غافلگیر کننده ای که به آن وارد می‌شود باعث تقه زدن گیربکس می‌شود. از دیگر علت های تقه زدن گیربکس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

خرابی شیر رادیاتور گیربکس

گیربکس های اتوماتیک معمولا سیستم هایی هستند که نیاز به محیط خنک برای کار کردن دارند. از این رو، خنک شدن و خنک ماندن سیستم آن بسیار مهم است. گیربکس اتومات دارای یک سیستم و مایع خنک کننده می‌باشد که به وسیله شیر رادیاتور کنترل می‌شود. معیوب شدن این شیر در گیربکس ها، حرارت سیستم را بالا برده و موجب تقه زدن آن می‌شود.

معیوب شدن سوپاپ

یکی دیگر از علت های تقه زدن گیربکس در صورتی که سوپاپ های موجود در جعبه دنده به دستی کار نکنند و دچار ایراد شوند، روغن گیربکس را تحت فشار قرار داده و باعث عدم روان سازی قطعات گیربکس، خصوصا نوع اتومات آن می‌شود. در این حالت، صدای تقه زدن را از گیربکس می‌شنوید.

وجود اشکال در روغن گیربکس

روغن گیربکس برای روانسازی قطعات داخل سیستم گیربکس بسیار لازم و ضروری است. همانطور که در گیربکس های معمولی از روغن واسکازین استفاده می‌شود، در گیربکس اتومات هم از روغن گیربکس استفاده می‌شود. در صورتی که کیفیت روغن پایین آمده و یا آلوده شده باشد و به هر دلیلی ضعیف عمل کند، قطعات به خوبی روانکاوی نشده و هنگام تعویض دنده صدای تقه از آن می‌آید.

شل شدن اتصالات

یکی از مهم ترین عبت های تقه زدن گیربکس را باید شل شدن اتصالات آن بدانیم که در حین حرکت به صورت تقه زدن عمل می‌کند. این مشکل بیشتر در خودرو هایی نظیر پژو ۲۰۶ تیپ اتومات به شدت دیده می‌شود. همچنین، خودرو هایی مانند ماکسیما و سراتو نیز به دلیل این مشکل شایع دچار تقه زدن گیربکس می‌شوند.

علت تقه زدن گیربکس در دنده عقب

علت تقه زدن گیربکس در دنده عقب

تقه زدن گیربکس در دنده عقب نیز به علت های مختلفی اتفاق می‌افتد که بی ربط به موارد ذکر شده بالا نیست. این تقه زدن ها در گیربکس های اتومات به خوبی دیده می‌شود. بدین ترتیب، هنگامی که خودرو در حالت دنده عقب قرار می‌گیرد، صدای تقه مانندی از گیربکس آن شنیده می‌شود.

مهم ترین ایرادی که منجر به تقه زدن گیربکس در دنده عقب شود، به خاطر روانکاوی و روغن گیربکس خودروست. هنگامی که روغن گیربکس به علت هایی مانند از دست دادن کیفیت و ضعیف شدن به درستی عمل نمی‌کند، این مشکل به وجود می‌آید. از این رو تست روغن گیربکس و فیلتر آن از مهم ترین اقداماتی است که باید در حین مواجه با این مشکل انجام دهید.

مشکل تقه زدن گیربکس در دنده عقب معمولا برای خودرو هایی مانند ۲۰۶، ۲۰۷، ساندرو، ال ۹۰، مگان، و سیمبل به وجود می‌آید. یکی دیگر از دلایل تقه زدن گیربکس در دنده عقب خرابی ساعت گیربکس است که نحوه تعمیر آن به سادگی انجام می‌گیرد و نیاز به باز شدن گیربکس ندارد.

رفع تقه زدن گیربکس

برای رفع تقه زدن گیربکس، اگر با تست روغن گیربکس و تعویض آن به نتیجه نرسیدید، بهتر است برخی اقدامات را انجام دهید تا بتوانید نسبت به رفع تقه زدن آن اقدام کنید. این اقدامات عبارتند از:

  • سر باتری را از خودرو جدا کنید و اجازه دهید ماشین حدود ۲۰ دقیقه در این حالت باقی بماند
  • بعد از گذشت این مدت زمان، سر باتری را به جای خود برگردانید و دنده را از حالت P به حالت R تعویض کنید.
  • بعد از ۳ الی ۴ ثانیه دنده را از حالت R به حالت N برگردانید
  • دوباره بین ۲ الی ۳ ثانیه صبر کنید و دنده را از حالت N به حالت D برگردانید. این حالت رفت و برگشتی را ۸ بار تکرار کنید و هر بار با مکث انجام دهید.
  • دنده را در حالت D قرار دهید و با سرعت شروع به رانندگی کنید تا تمام دنده ها پر شود.
  • بعد از پر شدن تمامی دنده ها، سرعت را کم کنید و ایست کامل نمایید.

معمولا بعد از انجام این فرایند مشکل تقه زدن گیربکس حل می‌شود اما اگر همچنان صدای تقه زدن آن را می‌شنوید خونسردی خود را حفظ کرده و به تعمیرکار خود مراجعه کنید تا مشکل را به صورت اساسی تر بررسی نماید.

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

11 نظرات
  1. سادات هستم اصفهان می گوید

    سلام عالی بود من استفاده کردم از اطلاعاتتون . خیلی بهتر شد عملکرد گریبکس

  2. جواو می گوید

    ماشین روشن باشه موقع تعویض دنده تقه بزنه مشکل از کجاست؟

    1. یدک یار می گوید

      سلام و عرض ادب
      دوست عزیز توضیح شما خیلی کلی بوده و برای راهنمایی باید اطلاعات بیشتری را در اختیار ما قرار دهید. بصورت کلی اگر هنگام رفتن به دنده عقب، تقه احساس میکنید در خودرو های اتوماتیک، مشکل از سنسور ها یا خود گیربکس است و در خودرو های دنده دستی معمولا مشکل از دیسک و صفحه و یا فلایویل نشأت میگیرد.

  3. فریدم می گوید

    سلام وقت بخیر
    کیا ریو پلاک منطقه اتوماتیک مدل ۲۰۱۵
    زمان تعویض دنده از r به p یا برعکس و همینطور pبه d یک شوک به ماشین وارد میشه اما صدایی نداره
    شتاب هم بجز در دنده ۱و شروع حرکت که خوبه بشدت پایینه و خیلی دیر دور میگیره
    اما با دور موتور بالای۳ و سرعت بالای ۶۰ خوب میشه
    بین سرعت۴۰تا۶۰بشدت ضعیفه
    لطفا راهنمایی کنید
    تشکر

    1. متخصص فنی یدک یار می گوید

      سلام و عرض ادب
      دوست عزیز مشخصا گیربکس خودرو شما مشکل داشته و نیاز به باز شدن و سرویس کامل دارد. ضعیف شدن گیربکس خودرو شما و تقه زدن گیربکس، افت شتاب و … پس از ۹ سال استفاده کاملا طبیعی است. تنها به مکانیک مجرب و مسلط به خودرو خود مراجعه کنید و اقدام به سرویس قطعاتی مثل شیر برقی و … نمایید. (گیربکس ریو ۵ اتوماتیک با برخی از خودرو های رایج کیا یکی است و تعمیرکار آن راحت پیدا میشود)

  4. تقی می گوید

    سلام خوبین خسته نباشین خودرو من دنا ۴۰۱ اتومات در دنده عقب تقه میزنه ولی صبح که ماشین گرم میکنم حرکت کنم تقه نداره ولی وقتی ماشین گرمه بزنم دنده عقب تقه داره مشگل از چی میتونه باشه

    1. متخصص فنی یدک یار می گوید

      سلام و عرض ادب
      دوست عزیز علت تقه زدن گیربکس در دنده عقب مشخصا نشان دهنده وجود مشکل در سیستم گیربکس خودرو شماست. گیربکس خودرو شما باید باز شود و سرویس کامل انجام گردد. در بسیاری از موارد مشکل به راحتی قابل رفع است و در برخی موارد نیاز به تعویض قطعه خواهید داشت که این مورد باید پس از بررسی خودرو از نزدیک توسط متخصص تشخیص داده شود.

  5. محمد از مشهد می گوید

    سلام ممنون از راهنمایی شما ولی سوال من این است که راهکار۸مرحله ای بایستی ماشین خاموش باشه یا روشن؟ ممنون میشم پاسخ شما را ببینم سپاس

    1. متخصص فنی یدک یار می گوید

      سلام و عرض ادب
      دوست عزیز خودرو باید روشن باشد. اگر مشکل از قطعات گیربکس نشأت نگیرد احتمال رفع تقه زدن گیربکس هست. دقت داشته باشید که این مورد برای گیربکس های اتوماتیک AT کاربرد دارد.

  6. مهدی می گوید

    با سلام.اگر خودرو در حالت ایست کامل از دنده N به R تقه بزند مشکل از کجاست؟

    1. متخصص فنی یدک یار می گوید

      سلام و عرض ادب
      گیربکس خودرو باید باز شود و بررسی شود، در خودرو های AT معمولا این مشکل به دلیل مختلفی میتواند رخ دهد تا زمانی که گیربکس باز نشود نمیتوان نظر نهایی داد، خرابی شیر برقی یا کثیفی صافی گیربکس یا خرابی ساعت گیربکس و … همه میتواند موجب چنین تقه هایی در گیربکس اتوماتیک شود. در برخی از موارد امکان تعمیر وجود دارد و در سایر موارد شما ناچار به تعویض قطعه هستید.
      پیشنهاد میکنیم زودتر این مشکل را رفع نمایید تا به سایر قطعات گیربکس آسیب وارد نشود.