علائم و نشانه ی خرابی دیسک و صفحه
علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ
دیسک و صفحه خودرو هم ممکن است بعضا با مشکلات و ایرادات مختلفی دست و پنجه نرم کند، خرابی دیسک و صفحه معمولا با اصطلاح تمام شدن صفحه کلاچ شناخته میشود، البته در مواقعی هم وجود دارد که سوختن صفحه کلاچ موجب بروز خرابی در این قطعه میشود.
دیسک و صفحه، دائم در معرض فشار و سایش قرار دارد، این سایش ها موجب کم شدن ضخامت دیسک و صفحه به مرور زمان میشود و انتقال قدرت را به صورت ضعیف تری انجام می دهد، رانندگی با صفحه کلاچ سوخته و یا تمام شده موجب ساییدگی بیشتر این صفحات و تماس آنها با صفحه فلایویل شده و علاوه بر کاهش قدرت موتور موجب آسیب به اجزای موتور خواهد شد.
برخی از مهم ترین علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ عبارتند از:
- گاز هرز خوردن خودرو
- عدم کشش در سربالایی ها
- تلق تلق خوردن کلاچ در هنگام گرفتن پدال آن
- لیز خوردن کلاچ
- شنیدن صدای جیر جیر کلاچ
- وجود ایراد در حین تعویض دنده
- تاب برداشتن دیسک و صفحه
علت زود تمام شدن صفحه کلاچ
اگر از دیسک و صفحه مرغوب و باکیفیتی استفاده میکنید اما با این حال این قطعه باز هم به مشکل برمیخورد، به دلایل مختلفی است که در ادامه بیان میکنیم:
- ترمز های متعدد در ترافیک های شهری
- پا گذاشتن بر روی پدال کلاچ به صورت دائمی در هنگام رانندگی
- فشار آوردن به موتور در سربالایی ها
- زیاد بودن تعداد سرنشینان خودرو
- رانندگی با شتاب بالا
- آلوده و کثیف شدن صفحه کلاچ
- تعویض نادرست دنده
- توقف خودرو در سربالایی به وسیله کلاچ
- افزایش یافتن دور موتور بدون تغییر در سرعت
- سفت و خشک شدن پدال کلاچ
- لرزش خودرو بعد از رها کردن کلاچ
کوبیدن صفحه کلاچ چیست؟
زمانی که دیسک کلاچ به لرزش درنیاید سبب کوبیده شدن لنت کلاچ میشود، منظور از کوبیده شدن لنت ها، حالتی است که مانند کوبش از بخش سیستم کلاچ احساس میکنید، در کل این موضوع را کوبیدن صفحه کلاچ می نامند، از معایب کوبیدن صفحه کلاچ می توان موارد زیر ار نام برد:
- از بین رفتن خورشیدی
- آسیب دیدن گیربکس
- کاهش طول عمر دیسک و صفحه
چگونه عمر دیسک و صفحه را افزایش دهیم؟
اگر چه دیسک و صفحه کلاچ قطعه ای مصرفی است و بعد از مدتی نیاز به تعویض آن دارید اما با رعایت برخی نکات میتوانید از اتمام عمر آن جلوگیری کنید و مدت زمان بیشتری از آن استفاده نمایید، موارد زیر به شما کمک کند تا این طول عمر را افزایش دهید.
- عدم استفاده بی مورد از کلاچ
- تعویض درست دنده ها
- عدم حمل بار های سنگین و سرنشینان زیاد
- عدم توقف در سربالایی تا حد امکان
- گرفتن نشتی های گیربکس و جلوگیری از چرب شدن دیسک و صفحه کلاچ
- عدم رانندگی های پرشتاب به صورت دائمی
اگر بلبرینگ خراب شود چه اتفاقی میافتد؟
وجود بلبرینگ در سیستم کلاچ های دستی نقش مهمی را ایفا میکند و خرابی در این قسمت موجب ناقص شدن عملکرد کلی سیستم کلاچ و در کل اختلال در سیستم خودرو می شود، کیفیت بلبرینگ همچنین در میزان کارکرد و عمر مفید دیسک و صفحه کلاچ نیز موثر است.
برخی از مهم ترین علائم خرابی بلبرینگ کلاچ به موارد زیر اطلاق میشود:
- شنیدن صداهای عجیب و غریب
- لرزش پدال کلاچ
- سفت شدن پدال کلاچ
- خرد شدن چرخ دنده
چرا پدال کلاچ خالی میشود؟
منظور از خالی کردن پدال کلاچ این است که با فشردن پای بروی پدال، کلاچ شل شده و به سمت پایین رفته و یا به صورت شل وارونه به جای اصلی باز میگردد و به طور کلی، درگیری در آن به وجود نمیآید. اگر پدال کلاچ بعد از فشرده شدن به سمت پایین برود و برنگردد، احتمال پارگی سیم کلاچ در آن وجود دارد، در حالت بعدی اگر پدال کلاچ درگیر نشود احتمال وجود مشکلی در قطعات صفحه کلاچ که عامل اصلی جدا کردن صفحات از یکدیگر هستند وجود دارد. علت برنگشتن پدال کلاچ نیز شباهت زیادی به خالی کردن کلاچ دارد که وجود ایرادی در سیم کشی کلاچ را به ما نشان میدهد.
علت صدای جیر جیر کلاچ چیست؟
سوالات بسیاری در این خصوص وجود دارد که “وقتی کلاچ میگیرم صدا میده”، یا زمانی که کلاچ گرفته میشود صدا قطع میشود، بعضی اوقت ممکن است با گرفتن پدال کلاچ صدای جیر جیر به گوشتان بخورد که به دو علت ممکن است به وجود آمده باشد؛ در حالت اول، اگر صدای جیر جیر در حین گرفتن پدال کلاچ میشنوید نشان دهنده خرابی بلبرینگ و یا تمام شدن دیسک و صفحه خودروست که باید هر چه سریعتر نسبت به تعمیر و تعویض آن اقدام کنید، در حالت دوم اگر با گرفتن پدال کلاچ این صدا قطع شده و یا از شدت آن کم میشود نشان دهنده خرابی بلبرینگ است.
علت سفت شدن پدال کلاچ چیست؟
معمولا تمام شدن و یا سوختن صفحه کلاچ و یا خرابی و نقص در بلبرینگ علت سفت شدن پدال کلاچ می باشد.
علت شکستن فنر کلاچ چیست؟
فنر های خورشیدی، فنر برگ (فنری که مابین دو لنت فشرده شده) و فنر مرزی (فنر متصل کننده صفحه چدنی به شاسی دیسک کلاچ) که در سیستم دیسک و صفحه کلاچ وجود دارد ممکن است بعضا دچار شکستگی و دفرمگی شوند که به دلایل زیر اتفاق میافتد:
- بیش از حد بودن بار خودرو
- استفاده از دنده سنگین به جای ترمز در سراشیبی
- لقی بین هزار خاری شفت گیربکس و صفحه کلاچ
- خوردگی و شکستگی دندانه های هزار خار
- معیوب شدن یا تاب برداشتن بلبرینگ شفت هزار خار
- نچرخیدن شفت هزار خار گیربکس و فلایویل در یک محور
- هم راستا بسته نشدن موتور و گیربکس
- استفاده از دنده به جای ترمز دستی در زمان پارک در سراشیبی
- استفاده از دنده سنگین در سرعت بالا و سربالایی
علت لرزش ماشین در شروع حرکت چیست؟
در مواقعی پیش میآید که پای خود را بر روی پدال کلاچ فشار میدهید و با وجود روشن بودن موتور نیروی حاصل به چرخ دنده ها منتقل نشده و سبب لرزش خودرو در زمان شروع حرکت میشود، یا در زمان نیم کلاچ برای شروع حرکت خودرو شروع به لرزش میکند، علت لرزش ماشین در هنگام شروع به حرکت میتواند موارد گوناگونی باشد مانند :
- فرسودگی فنر های خورشیدی
- تمام شدن صفحه کلاچ
- چرب بودن کلاچ
- خرابی فنر های مارپیچی
- وجود ایراد در فلایویل
اگر لرزش خودرو در هنگام شروع حرکت در خودرو شما زیاد است، بهتر است در اولین فرصت خودرو را به نزد تعمیرکار متخصص ببرید.
علت بوی صفحه کلاچ در سربالایی و ترافیک چیست؟
برای شما هم پیش آمده که در هنگام کلاچ گیری در سربالایی و ترافیک هایی که در سطوح سربالایی به وجود میآیند بوی سوختگی لاستیک مانند استشمام کنید، این بو به علت لغزیدن صفحه کلاچ بین دیسک و فلایویل می باشد، در موارد بعدی هم این بوی سوختگی لاستیک مانند به علت گاز دادن زیاد در هنگام نیم کلاچ و سربالایی است چرا که صفحه و دیسک به طور کامل با هم درگیر نشده و این اصطکاک بالا موجب به وجود آمدن بوی لنت میشود.
علت چرب شدن صفحه کلاچ چیست؟
به طور کلی علت چرب شدن صفحه کلاچ نشت سیالاتی مانند روغن بر روی دیسک و صفحه کلاچ به دلیل عایق بندی نامناسب است که یکی از شایع ترین مواردی است که عملکرد درست دیسک و صفحه را تحت شعاع قرار میدهد، این روغن معمولا روغن هیدرولیک است که برای تقویت سیلندر کلاچ مورد استفاده می باشد و در صورت نشتی موجب آلودگی و چرب شدن صفحه کلاچ میشود.
تمام شدن صفحه کلاچ
تشخیص تمام شدن صفحه کلاچ از مواردی مهمی است که باید در باب دیسک و صفحه مدنظر بگیریم و باید به این سوال توجه کنیم که دیسک و صفحه چند کیلومتر کار می کند؟ زیرا دیسک و صفحه کلاچ قطعه ای مصرفی بوده و بعد از طی مسافت مشخصی نیاز به تعویض دارد، البته دیسک کلاچ جز در مواقعی که دچار فرسودگی شده باشد نیاز به تعویض ندارد اما صفحه کلاچ مصرفی است و معمولا بعد از ۵۰ الی ۶۰ هزار کیلومتر نیاز به تعویض دارد، این میزان مسافت عمر مفید دیسک و صفحه میباشد، به طور کلی زمان تعویض دیسک و صفحه به محدوده زندگی و رفت و آمد شما بستگی دارد، برای مثال اگر در مناطقی زندگی میکنید که دارای ترافیک های بسیاری است بد از طی ۳۰ الی ۴۰ هزار کیلومتر باید نسبت به تعویض صفحه کلاچ اقدام کنید، حال اگر در مسیر هایی رفت و آمد دارید که معمولا جاده و اتوبان هستند، بعد از طی ۷۰ الی ۸۰ هزار کیلومتر نیاز به تعویض دیسک و صفحه کلاچ خواهید داشت.
برای تست سلامت دیسک و صفحه کلاچ میتوانید از روش های مختلفی استفاده کنید که به موارد زیر اطلاق میشود:
- خودرو در حال سکون را در حالت دنده ۲ قرار دهید، اگر خودرو خاموش نشد و حرکت کرد باید اقدام به تعویض دیسک و صفحه کنید اما اگر خودرو خاموش شود، نیازی به تعویض نیست و دیسک و صفحه شما سالم است.
- اگر خودرو شما در سربالایی به اصطلاح کم بیاورد و با کاهش قدرت همراه باشد، نشانه این است که دیسک و صفحه نیاز به تعویض دارد.
- خودرو در حال حرکت در سرعت ۲۰ الی ۳۰ کیلومتر را در دنده چهار قرار دهید و پای خود را تا انتها بر روی پدال گاز فشار دهید، اگر خودرو به طور ناگهانی شتاب بگیرد به این معنی است که دیسک و صفحه کلاچ درگیر نیستند و نیاز به تعویض دارد، اما اگر خودرو به صدا دربیاد و زوری برای شتاب نداشته باشد نشان دهنده سلامت دیسک و صفحه کلاچ است.
نحوه صحیح کلاچ گیری
نحوه صحیح گذاشتن پای بر روی پدال کلاچ میتواند در افزایش عمر مفید دیسک و صفحه خودرو شما موثر باشد و از خرابی آن جلوگیری کند، همانطور که میدانید، نگه داشتن پای بر روی پدال کلاچ سبب فشار آوردن به سیستم کلاچ میشود چرا که در این حالت شما در حال قطع و وصل و درگیر کردن مداوم دیسک و صفحه به هم هستید و این موضوع لنت صفحه کلاچ را بسیار زودتر از موعد خراب میکند. برای گرفتن پدال کلاچ در سربالایی ها نیز قبل تر توضیح داده شده که با استفاده از ترفند نیم کلاچ انجام میشود.
البته در صورت نیاز نیز می توانید به صفحه ی خرید دیسک و صفحه کلاچ رفته و در آنجا دیسک و صفحه های مناسب خودرو خود را بررسی و خرید نمایید.