روغن موتور چیست؟

روغن موتور ترکیبی از روغن پایه نفتی است که بافتی به صورت مایع و زرد رنگ دارد و مهم ترین وظیفه آن روانکاوی قطعات و کاهش سایش آنها در حین کار کردن موتور میباشد. این محصول مصرفی از وظایف دیگری نیز برخوردار است که در این مقاله به بررسی همگی آنها پرداخته ایم.
“روغن موتور” ترکیبی از روغن پایه نفتی به همراه افزودنی هایی همچون ضد زنگ، ضد جوش، مواد پاک کننده و ضد اکسید است که مهم ترین وظیفه آن روانکاری و کاهش سایش قطعات موتور در حین کار کردن میباشد. اما وظایف روغن موتور تنها به این موضوع محدود نمیشود، بلکه این ترکیب مایع نقش های زیادی برعهده دارد که در نهایت منجر به عملکرد بهتر خودرو خواهد شد.
در این بخش از مجله یدک یار در پاسخ به این سوال که “روغن موتور چیست؟” و وظایف آن چه مواردی را در برمیگیرد، به بررسی خواهیم پرداخت.

تاریخچه روغن موتور
جان الیس آمریکایی در ۶ سپتامبر ۱۸۶۶ شرکت پالایش نفت را تاسیس نمود. دکتر الیس از مطالعاتی که در رابطه با قدرت درمانی روغن خام انجام میداد نتیجه ای نگرفت و هیچ ارزش دارویی واقعی در این باره یافت نکرد، اما به خواص روان کننده بالقوه ی آن دست یافت!
در نتیجه، الیس مطالعات پزشکی را کنار گذاشته و تصمیم گرفت تا وقت خود را برای توسعه ی یک روغن موتور با کیفیت ویسکوزیته بالا برای موتور های بخار اختصاص دهد. در نهایت، وی موفق شد تا از طریق ترکیبات ناکارآمد روغن های حیوانی و چرب، به ساخت محصولی برسد که بتواند در دما های بالا به صورت موثر عمل کند.
روغن موتور چکار میکند؟
روان کاوی و کاهش اصطکاک
به نظر شما، “روغن موتور چکار میکند؟” مهم ترین و اصلی ترین وظیفه روغن موتور (Motor Oil)، روانکاوی و کاهش اصطکاک است که این موضوع سبب عملکرد بهتر راندمان موتور میشود.
پاک کنندگی و معلق سازی
تعلیق ذرات به وجود آمده از سایش قطعات و ترکیبات ناشی از احتراق سوخت و همچنین تجزیه روغن و پاک کردن سطوح در تماس
انتقال حرارت
روغن موتور به سیستم خنک کننده کمک کرده و سبب میشود تا بخشی از حرارتی که در اثر کارکرد موتور به وجود آمده است از آن خارج شود.
آب بندی سیستم
روغن موتور به عمل آب بندی موتور نیز کمک شایانی میکند، به گونه ای که در فضای میانی سیلندر و رینگ پیستون قرار گرفته و از این طریق سبب بالا رفتن کارایی موتور میشود.
جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی
از سطوح قطعات فلزی در برابر زنگ زدگی و خوردگی به علت فعل و انفعالات شیمیایی جلوگیری میکند.
کاهش مصرف سوخت
اگر از روغن با مولتی گرید مناسب استفاده شود، زمان رسیدن روانکار به قطعات موتور کاهش مییابد که این موضوع تاثیر چشمگیری در پایین آوردن میزان مصرف سوخت دارد.
ضربه گیری
روغن موتور سبب کاهش اثرات منفی ضربه های قطعات متحرک در حین کار می شود.

انواع روغن موتور
“انواع روغن موتور” از لحاظ فناوری و فرآیند ساخت ب تقسیم بندی شده اند که بر روی تمامی روغن موتورها، تکنولوژی ساخت آن نوشته می شود. اصلی ترین تقسیم بندی این محصول عبارت است از:
روغن موتور معدنی
اولین روغن موتور های تولید شده، نوع معدنی است که بر پایه نفت خام تولید میشوند. از آنجایی که فرآیند ساخت روغن موتور های معدنی ساده تر از انواع دیگر آن است، قیمت های پایین تری را نیز به خود اختصاص داده اند.
وظیفه اصلی روغن موتور های معدنی روانکاری میباشد، بدین ترتیب، اگر قصد استفاده از این نوع روغن موتور ها را داشته باشید باید بدانید که در روغن موتور های معدنی بازه زمانی بین دو تعویض کوتاه بوده و باید زود به زود نسبت به تعویض آن اقدام شود.
علت این است که ساختار شیمیایی آن ها نیاز به اصلاح دارد و از مواد افزودنی کمتری نیز برخوردار میباشند. با توجه به ویژگی های گفته شده از روغن موتور های معدنی، میتوان نتیجه گرفت که از این نوع روغن موتور در موتور اتومبیل های قدیمی استفاده میشود.
روغن موتور سنتتیک یا فول سنتتیک
روغن موتور های سنتتیک ابتدا در موتور های جت مورد استفاده قرار گرفت و پس از گذشت مدتی، به دلیل داشتن مزایای بیشتر نسبت به نوع قبلی در موتور اتومبیل ها نیز جای گرفت. این نوع از روغن موتور ها در آزمایشگاه ها تولید شده و در فرآیند ساخت آن ها ناخالصی های موجود از بین میروند.
ساختار شیمیایی این روغن ها به گونه ای اصلاح میشود که در مقایسه با سایر روغن موتور ها از کیفیت و روانکاری بالاتری برخوردار باشد. از جمله ویژگی های دیگر روغن موتور سنتتیک در مقایسه با روغن موتور معدنی، دارا بودن ساختار مولکولی یکنواخت آن است به گونه ای که مولکول های روغن موتور سنتتیک میتوانند به راحتی روی هم لغزیده و بهترین عملکرد را داشته باشند در صورتی که ساختار مولکولی روغن موتور معدنی کاملا برعکس است.
روغن موتور نیمه سنتتیک
روغن موتور نیمه سنتتیک در حقیقت میان روغن موتور های معدنی و فول سنتتیک قرار گرفته و از ترکیب این دو نوع به وجود میآید. این نوع روغن با اینکه از تمام ویژگی ها و معایب روغن موتور های سنتتیک بهره نمیبرد، اما در مقایسه با روغن موتور های معدنی از کیفیت بالا تری برخوردار می باشد.
روغن موتور نیمه سنتتیک در مقایسه با روغن موتور معدنی از ادتیو ها و افزودنی های بیشتری برخوردار بوده و به همین دلیل، در شرایط سخت و دما های بالا همچون دور های بالای موتور، توانایی بیشتری از خود نشان میدهد.
در صورت زیاد بودن روغن موتور چه اتفاقی میافتد؟
درون موتور قطعه ای به نام کاسه نمد وجود دارد که هم به سر میل لنگ و هم به بخش انتهایی آن متصل است، اگر روغن موتور بیش از حد معمول باشد، کاسه نمد اتومبیل دچار اختلال شده و در نهایت روغن شروع به ریزش میکند.

اهمیت تعویض روغن موتور
با شروع کار موتور، روغن در معرض اکسیده شدن و تجزیه حرارتی قرار گرفته و بدین ترتیب، روغن آلوده شده به مرور زمان کیفیت پیشین خود را از دست میدهد. علاوه بر از بین رفتن کیفیت روغن موتور، مواد افزودنی درون آن نیز با گذشت زمان مصرف میشوند. عدم تعویض به موقع روغن موتور ویژگی های منفی و آسیب های زیادی دارد که اکنون به بررسی برخی از آن ها میپردازیم:
ایجاد اصطکاک
اگر روغن موتور به موقع تعویض نشود، اصطکاک در بخش های متحرک موتور ایجاد شده و هر چه اصطکاک بیشتر باشد، احتمال وقوع مشکلات گوناگون نیز افزایش مییابد و هزینه های زیادی را برای فرد به وجود میآورد.
همچنین، گاهی اوقات نیز عدم تعویض به موقع روغن موتور سبب منفجر شدن موتور میشود.
کاهش غلظت روغن موتور
اگر روغن موتور در طولانی مدت تعویض نشود، غلظت آن کاهش یافته و به صورت یک ژل درمیآید. نبود استحکام کافی روغن موتور در ایجاد احتراق داخلی میتواند تاثیر چشمگیری داشته باشد. به وجود آمدن مشکلات گوناگون در موتور اتومبیل نیز در اثر عوض نکردن روغن موتور در طولانی مدت سبب از کار افتادگی موتور خواهد شد.
زنگ زدگی قطعات
اگر به موقع نسبت به تعویض روغن موتور اتومبیل اقدام نکنید، قطعات داخلی موتور دچار اصطکاک شده و در نهایت همه آن ها دچار زنگ زدگی میشوند. زنگ زدگی قطعات داخلی موتور نیز سبب آسیب رسیدن به موتور و در نهایت مشکلات جدی تر خواهد شد.
همچنین، به کار بستن روغن موتور کهنه و قدیمی سبب ایجاد آسیب به بخش های گوناگون موتور شده و گاهی اوقات باعث سوراخ شدن موتور نیز میشود. در این حالت، روغن موتور به بیرون نشت کرده و به اجزاء دیگر اتومبیل آسیب وارد میکند.
زمان تعویض روغن موتور
بسیاری از افراد بر این باورند که به صورت ماهانه باید نسبت به تعویض روغن موتور در هر هزار کیلومتر اقدام کنند، در حالی که تصور کاملا اشتباهی است و نمیتوان مدت زمان خاصی را برای عوض کردن روغن موتور مشخص نمود چرا که مدت تعویض آن به عواملی همچون نوع ماشین، نوع روغن موتور، میزان شتاب، میزان کارآیی و … بستگی دارد.
برای مثال، اگر در داخل شهر رانندگی کرده و سرعتی ما بین ۱۰ الی ۳۰ کیلومتر دارید، میتوانید طبق پیشنهاد کارخانه عمل کرده و یا اینکه اگر از خودرو خود به طور مداوم استفاده نمیکنید، سالی یک مرتبه نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
تعویض به موقع روغن موتور چه فوایدی دارد؟
- تعویض منظم و به موقع روغن موتور به عملکرد بهتر راندمان سوخت کمک کرده و به طور کلی سبب کاهش مصرف سوخت خودرو میشود. به عبارتی دیگر، میتوان گفت موتور اتومبیل در صورت داشتن عملکرد بهینه از سوخت کمتری استفاده کرده و به این ترتیب هزینه های فرد کاهش مییابد.
- اگر روغن موتور به موقع تعویض شود، آلودگی های کمتری تولید شده و از ایجاد گاز های مضر و تخریب کننده اکسیژن هوا جلوگیری خواهد شد. علاوه بر این ها، تعویض منظم روغن موتور در زمان مناسب سبب کاهش میزان تولید آلاینده های مضر شده و میزان فرسودگی خودرو کاهش مییابد.
خرید روغن موتور
اینکه چه نوع روغن موتوری برای خودروی شما مناسب است و یا اینکه روغن موتور را در چه زمانی تعویض کنید، میتواند سوال بسیاری از افراد باشد. پاسخ به این سوال مستلزم آشنایی با مراکز معتبر خرید و فروش لوازم یدکی و قطعات مصرفی اتومبیل است.
اما اگر قادر به شناسایی این مراکز نیستید، پیشنهاد ما به شما مجموعه یدک یار میباشد. این فروشگاه با ارائه طیف محصولی وسیعی از لوازم یدکی و قطعات با ضمانت اصالت و سلامت فیزیکی اقدام به عرضه کالا به مشتریان خود در تمامی نقاط کشور نموده است.
دریافت مشاوره رایگان نیز توسط این مجموعه امکان پذیر است، بنابراین، جهت ارتباط با متخصصین یدک یار و خرید روغن موتور، همین حالا اقدام کنید.