علت لرزش پدال کلاچ چیست؟

خودروهای دنده دستی دارای پدال کلاچ می باشند که بعد از فشردن آن می توان تعویض دنده را انجام داد. در بعضی مواقع ممکن است پدال کلاچ دچار ارتعاشات و لرزش هایی شود که در آینده آسیب های مختلفی را به مجموعه کلاچ و دیگر قطعات وارد می کند. به همین منظور ما به بررسی علت لرزش پدال کلاچ پرداخته‌ایم تا با دلایل این مشکل آشنا شوید.

وقتی پای خود را روی کلاچ ماشین را می گذارید، قرار است به آرامی نیرو را از موتور به گیربکس منتقل کند. اما اگر به جای آن شروع به ارتعاش کند چه؟ بسیاری از رانندگان در برخی مواقع کلاچ ارتعاشی را تجربه می کنند و این می تواند ناامید کننده باشد زیرا اغلب به این معنی است که نمی توانید دنده ها را به آرامی تعویض کنید.

بنابراین “علت لرزش پدال کلاچ” چیست و چگونه می توانید آن را برطرف کنید؟ این مقاله هر آنچه را که باید در مورد علت لرزش پدال کلاچ (Clutch Pedal Vibrates) را بدانید را توضیح می دهد.

علت لرزش پدال کلاچ

علت لرزش پدال کلاچ

رایج ترین دلایل لرزش پدال کلاچ عبارتند از:

ناهماهنگی

یکی از شایع ترین علت لرزش پدال کلاچ، ناهماهنگی است. چیزهای مختلفی می توانند باعث این مشکل شوند، اما معمولاً زمانی اتفاق می افتد که گیربکس یا موتور به درستی تراز نشده باشند. این می تواند ناشی از دسته موتور فرسوده یا صفحه کلاچی باشد که به درستی نصب نشده است.

همچنین ممکن است این ناهماهنگی بین مجموعه کلاچ و فلایویل ایجاد شود. اگر کلاچ به درستی نصب نشده باشد یا چرخ فلایویل آسیب دیده باشد، ممکن است این اتفاق بیفتد. برای رفع این مشکل، باید یک بررسی حرفه ای داشته باشید تا ببینید آیا گیربکس یا موتور به درستی تراز شده است یا خیر. اگر اینطور نیست، باید دوباره تنظیم شوند.

شل بودن پایه های گیربکس

پایه‌های گیربکس به گونه‌ای طراحی شده‌اند که موتور و گیربکس را در زمانی که وسیله نقلیه شما در حرکت است، در جای خود نگه دارند. با گذشت زمان، این پایه‌ها ممکن است فرسوده یا آسیب ببینند و باعث لرزش و مشکلات دیگر شوند. اگر پایه‌های گیربکس شل باشند، می‌تواند باعث حرکت گیربکس شود که منجر به لرزش کلاچ می شود. در برخی موارد، آسیب ممکن است به حدی باشد که نیاز به تعویض پایه داشته باشد.

شکستن فنر دیافراگمی

فنر دیافراگمی یک فنر بزرگ و مسطح است که در داخل صفحه کلاچ قرار دارد. این فنر به جلوگیری از حرکت صفحه کلاچ در حین حرکت خودرو کمک می کند. فشار فنر همچنین به اعمال یکنواخت نیرو به صفحه کلاچ کمک می کند.

اگر این فنر شکسته شود، می تواند باعث حرکت صفحه کلاچ شود که در نتیجه منجر به لرزش کلاچ شود. در برخی موارد، آسیب ممکن است به حدی باشد که فنر نیاز به تعویض داشته باشد. شکستن فنرهای صفحه کلاچ نسبتاً رایج هستند و معمولاً به دلیل ساییدگی اتفاق می‌افتند.

مشکلات گیربکس

بسیاری از چیزها ممکن است به خاطر مشکلات گیربکس باشد که باعث ایجاد لرزش در مجموعه کلاچ می شود. به عنوان مثال، یک یاتاقان شفت ورودی فرسوده می تواند باعث لرزش گیربکس شود که این به نوبه خود باعث لرزش پدال کلاچ می شود.

ثانیاً، اگر هر یک از چرخ دنده ها به درستی در مرکز گیربکس قرار نگیرند، می تواند باعث لرزش گیربکس شود. این امر همچنین منجر به لرزش پدال کلاچ می شود.

برای رفع این مشکلات، باید گیربکس خود را به صورت حرفه‌ای بررسی کنید تا ببینید آیا هر یک از دنده‌ها ناهماهنگ هستند یا مشکلات دیگری وجود دارد.

فرسوده شدن دیسک و صفحه کلاچ

شایع ترین علت لرزش پدال کلاچ، فرسودگی دیسک و صفحه کلاچ است. دیسک و صفحه کلاچ همان چیزی است که صفحه کلاچ برای درگیر شدن و جدا کردن موتور از گیربکس به آن می چسبد. دیسک و صفحه کلاچ بخشی از مجموعه کلاچ است که در واقع روی فلایویل فشار می آورد.

با گذشت زمان، دیسک و صفحه کلاچ ممکن است فرسوده شود و نازک تر شود. این باعث می شود که راحت تر لیز بخورد و منجر به لرزش در پدال شود. اگر دیسک کلاچ به اندازه کافی ساییده شده باشد، برای جلوگیری از لرزش باید تعویض شود.

مشکل در اتصال کلاچ

اتصال کلاچ یک سیستم مکانیکی است که پدال کلاچ را به مکانیزم آزاد کردن کلاچ متصل می کند. انواع مختلفی از اتصالات کلاچ وجود دارد، اما رایج ترین آنها اتصال کابلی است. این نوع پیوند از یک کابل برای اتصال پدال به مکانیزم آزادسازی استفاده می کند. اگر یکپارچگی این اتصال به دلیل کاهش کشش در کابل یا کابل شکسته به خطر بیفتد، می تواند باعث لرزش پدال شود.

نوع دیگری از اتصال کلاچ، اتصال مکانیکی است. این نوع پیوند از یک سری اهرم و میله برای اتصال پدال به مکانیزم رهاسازی استفاده می کند. اگر هر یک از این قطعات آسیب ببیند یا فرسوده شود، می تواند باعث لرزش پدال شود.

خرابی فنر برگشتی پدال کلاچ

فنر برگشتی کلاچ همان چیزی است که پدال را پس از فشار دادن به سمت بالا می کشد. اگر این فنر شکسته شود یا آسیب ببیند، می تواند باعث لرزش پدال شود. همچنین اگر این فنر به درستی کار نکند، پدال نیز ممکن است نرم یا اسفنجی به نظر برسد. در بیشتر موارد، فنر برگشتی کلاچ آسیب دیده برای رفع مشکل لرزش پدال کلاچ باید تعویض شود.

خم شدن پدال کلاچ

اگر پدال کلاچ خمیدگی داشته باشد، می تواند باعث ایجاد لرزش در پدال شود. این اتفاق معمولاً در اثر تصادف یا پا گذاشتن بیش از حد شدید روی پدال ایجاد می شود. اگر پدال خم شده باشد، برای جلوگیری از لرزش باید تعویض شود.

مشکل در یاتاقان رها کننده کلاچ

یاتاقان رها کننده کلاچ جزء حیاتی مجموعه کلاچ خودرو است که وظیفه تامین فشار لازم برای جدا کردن کلاچ هنگام فشردن پدال بر عهده دارد. یاتاقان رها کننده در انتهای شاخک کلاچ نصب شده است و صفحه کلاچ را هنگام فشار دادن پدال فعال می کند.

اگر بلبرینگ رهاسازی از کار بیفتد، می تواند باعث لرزش پدال شود. اگر بلبرینگ رهاسازی علت مشکل باشد باید تعویض شود.

اینها تنها تعدادی از رایج ترین علت های لرزش پدال کلاچ هستند. اگر با این مشکل مواجه هستید، مهم است که در اسرع وقت آن را توسط یک متخصص بررسی کنید. نادیده گرفتن مشکل می تواند منجر به آسیب بیشتر و تعمیرات گران تر شود.

علت لرزش پدال کلاچ بعد از تعویض دیسک و صفحه

در بعضی مواقع ممکن است لرزش پدال کلاچ بعد از تعویض دیسک و صفحه اتفاق بیفتد که علت های این مشکل شامل موارد زیر می باشند:

آسیب دیدن فلایویل

اولین علت لرزش پدال کلاچ بعد از تعویض دیسک و صفحه به دلیل ناهموار بودن یا آسیب دیدن چرخ فلایویل است. سطح آسیب دیده فلایویل معمولاً در اثر استفاده طولانی مدت ایجاد می شود، در نتیجه سطح آستر کلاچ که به فلایویل متصل است خراب می شود، این معمولاً یکی از عوامل اصلی است که باعث می شود پدال کلاچ هنگام تعویض دنده به لرزش درآید.

سفت بودن پیچ های درپوش دیسک و صفحه

دلیل دوم لرزش پدال کلاچ این است که پیچ روی درپوش دیسک و صفحه کلاچ خیلی سفت است یا معمولاً یک مشکل در فنر صفحه کلاچ وجود دارد. بنابراین سعی کنید پس از نصب پیچ ها روی درپوش کلاچ، سفتی هر پیچ را بررسی کنید تا کلاچ بتواند به خوبی کار کند تا در هنگام تعویض دنده هیچ لرزشی ایجاد نشود.

ضعیف شدن فنر دیافراگمی

دلیل بعدی که می تواند منجر به لرزش پدال کلاچ بعد از تعویض دیسک وصفحه شود، فنر دیافراگمی است که ضعیف شده است. فنر دیافراگمی روی درپوش کلاچ که ضعیف شده است معمولاً هنگامی که یاتاقان رها کننده فنر دیافراگمی را فشار می دهد به سختی ارتعاشات را تعدیل می کند، بنابراین ارتعاشات ناشی از چرخش موتور هنگام رانندگی احساس می شود.

آسیب دیدن بلبرینگ رهاسازی

علت چهارم لرزش پدال کلاچ بعد از تعویض دیسک و صفحه به دلیل آسیب دیدن بلبرینگ رهاسازی است. یاتاقان های رهاسازی که آسیب دیده اند به شدت بر تولید ارتعاش در هنگام تعویض دنده تأثیر می گذارد. این یاتاقان‌ها چرخش بسیار خشنی ایجاد می‌کنند که در پدال کلاچ حس می شود.

آسیب دیدن دسته موتور

علاوه بر مواردی که در بالا اشاره کردیم، علت لرزش پدال کلاچ بعد از اینکه دیسک و صفحه کلاچ را تعویض می کنید می تواند به خاطر آسیب دیدن دسته موتور باشد. دسته موتور جزئی است که موتور را به قاب خودرو متصل می کند و وظیفه اصلی دسته موتور نگه داشتن موتور است. این پایه موتور از فلز ساخته شده و دارای لاستیک در داخل است و لاستیک به عنوان جاذب لرزش موتور عمل می کند تا به بدنه خودرو نرسد. با این حال، اگر لاستیک آسیب ببیند یا شکسته شود، ماشین دچار لرزش می شود و شما این لرزش را مخصوصاً هنگام قرار دادن پای خود روی پدال کلاچ حس خواهید کرد. اگر این مشکل به خاطر آسیب دیدن دسته موتور است، فوراً دسته موتور را تعویض کنید.
برای خرید دسته موتور میتوانید به صفحه فروش دسته موتور ماشین در وبسایت یدک یار مراجعه کنید تا قیمت دسته موتور را در برند های مختلف بررسی و بهترین قطعه را خریداری کنید.

دلیل لرزش پدال کلاچ زیر پا

شایع ترین دلایل لرزش پدال کلاچ زیر پا عبارتند از:

  • ناهماهنگی کلاچ
  • مسائل مربوط به فنر دیافراگمی
  • تاب برداشتن دیسک و صفحه کلاچ
  • مشکلات مربوط به بلبرینگ پرتاب کننده کلاچ

علت لرزش پدال کلاچ در حرکت

علت لرزش پدال کلاچ در حرکت

در خودروهای مجهز به گیربکس دستی، کلاچ حلقه اصلی انتقال نیرو از موتور به گیربکس است. از آنجایی که کلاچ مستقیماً در این انتقال قدرت موتور دخالت دارد، مشکلات کلاچ معمولاً واضح است و به راحتی قابل مشاهده است. در بسیاری از موارد، مشکلاتی مانند لرزش پدال کلاچ در حرکت بوجود می آید که ما قصد داریم علت های این مشکل را بررسی کنیم.

در وهله اول ناهماهنگی می تواند علت این مشکل باشد. ناهماهنگی زمانی رخ می دهد که مجموعه کلاچ به درستی با فلایویل تراز نشده باشد. این باعث می شود که کلاچ به طور یکنواخت درگیر شود و بار نامتعادلی بر روی سطوح کلاچ و فلایویل وارد کند. نتیجه معمول ضربان و لرزش پدال کلاچ در حرکت است.

مورد بعدی صاف نبودن سطح دیسک و صفحه کلاچ است. دیسک و صفحه کلاچ بخشی از مجموعه کلاچ است که در واقع هنگام درگیر کردن کلاچ، فلایویل را به گیربکس متصل می کند. این از ماده ای شبیه به لنت ترمز ساخته شده است و بر اساس همان اصل اصطکاک عمل می کند. به منظور عملکرد صحیح، تمام سطوح تماس مجموعه کلاچ، از جمله دیسک کلاچ، باید صاف باشد. اگر دیسک و صفحه کلاچ به دلیل فرسودگی یا گرم شدن بیش از حد تاب بخورد، به آرامی با فلایویل و صفحه فشار درگیر نمی شود. این منجر به لرزش و ضربان پدال کلاچ در حرکت می شود.

مورد آخر اینکه فنر دیافراگمی میزان فشار وارد شده به صفحه فشار و دیسک کلاچ را کنترل می کند و آنها را در مقابل فلایویل قرار می دهد. اگر فنر دیافراگم آسیب ببیند یا شکسته شود، این باعث می شود که دیسک و صفحه کلاچ در هنگام اعمال یا رها شدن به طور ناهموار با فلایویل درگیر شود که به نوبه خود باعث لرزش و ضربان پدال کلاچ هنگام حرکت خودرو می شود.

علت لرزش پدال کلاچ در سرعت بالا

یکی از علت های لرزش پدال کلاچ در سرعت بالا مربوط به بلبرینگ پرتاب کننده کلاچ است. همچنین ممکن است دیسک و صفحه کلاچ تاب بردارد که این موضوع نیز می تواند مقصر لرزش پدال کلاچ در سرعت بالا باشد.

کلام پایانی

اگر پدال کلاچ شما در حال لرزش است، ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که پیش تر به آنها اشاره داشتیم.در بیشتر موارد، با تعویض قطعه معیوب می توان مشکل را برطرف کرد. با این حال، نادیده گرفتن لرزش پدال کلاچ می تواند منجر به آسیب بیشتر و تعمیرات گران تر شود. اگر لرزش پدال کلاچ را تجربه می کنید، مهم است که آن را در اسرع وقت توسط یک متخصص بررسی کنید.

با تشکر از اینکه ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید، اگر تجربه‌ای راجع به علت لرزش پدال ماشین خود دارید می توانید دیدگاه های خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

5 نظرات
  1. محسن می گوید

    سلام خیلی ممنون از راهنمایی شما

  2. محمدعلی بیژنی می گوید

    سلام
    باتشکر از اطلاعات کامل و مفید شما
    میخواستم بپرسم بعداز تعویض دیسک و صفحه کلاچ ۲۰۶ تیپ پنج به نظر شما باتوجه به اینکه هیچ لرزشی در دسته دنده هنگام تعویض دنده و حتی در حال حرکت باهر دنده ای وجود ندارد دلیل لرزش پدال کلاچ با کوچکترین اتصالی در زیر پا قبل فشردن کامل کلاچ چه میتواند باشد

    1. متخصص فنی یدک یار می گوید

      سلام و عرض ادب
      سیم کلاچ را بررسی کنید، معمولا این مشکل به دلیل خرابی یا فرسودگی یا تنظیم نبودن یا درست نصب نشدن سیم کلاچ ماشین رخ میدهد.

  3. روح الله می گوید

    با سلام
    ممنون از مطالب مفیدتون
    بنده ماشینم تیبا مدل ۹۳ است چند روز پیش گیربکس را تعمیر کردم و صفحه کلاج را لنت کوبی کردند و نو نیانداختم‌
    متاسفانه پدل کلاج بدجور لرزش داره و مشاهده کردم دسته کلاج لرزش شدیدی داره و این لرزش را به پدال کلاج منتقل میکنه و صدای لرزش توی اتاق ماشین و داشبرد میپیچه‌. بردم پیش مکانیکی که تعمیر کرده میگه مشکل از پوسته گیربکس است چون تخم مرغی شده و گشاد کرده و هر بوشی بندازیم فایده نداره و میلرزه بنظرتون چکار کنم؟

    1. متخصص فنی یدک یار می گوید

      سلام و عرض ادب
      دوست عزیز دقت داشته باشید که بدون بررسی خودرو از نزدیک نمیتوان نظر کارشناسی قطعی اعلام کرد اما بعیده لزرش برای پوسته باشه. به هر حال باید خودرو باز بشه و بررسی بشه، احتمال اینکه مشکل از دیسک و صفحه هم باشه هست.